Menu

kuchnia włoska w Krakowie

12 października 2017 - kulinaria
kuchnia włoska w Krakowie

Włosi zdają sobie sprawę z tego, jak jeść. Być może w następstwie tego, że wykorzystane przez nich składniki są rześkie, aromatyczne i odpowiednie dla każdego. Tradycyjna kuchnia włoska podąża śródziemnomorskim wzorem jedzenia – skupia się na prostych, oczywistych, składnikach, co czyni ją jedną z najzdrowszych kuchni na świecie. Badania wskazują, że korzyści przepływające ze wzoru diety śródziemnomorskiej są w stanie obejmować poprawę utraty wagi, lepszą inspekcję poziomu cukru we krwi oraz zmniejszenie ryzyka depresji. Włoskie jedzenie jest też pyszne i oznacza wypełnianie spiżarni potrawami, jakie nie tylko smakują niesamowicie, niemniej jednak również są całe napakowane atrybutami pobudzającymi zdrowie.

włoska restauracja Kraków centrum

Spójrz na kilka poniższych czynników, jakie stanowią kwintesencję kuchni włoskiej, napełnij kieliszek wina i gotuj!

Oliwa z oliwek
Jest to niemalże niebezużyteczne wykończenie każdej włoskiej potrawy. Każde 2 łyżeczki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, które spożywa się w czasie przeprowadzania diety w stylu śródziemnomorskim, ryzyko wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej pomniejsza się o 10 procent. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest dostatnia w mononienasycone kwasy tłuszczowe, jak również witaminę E oraz inne zdrowe związki, jakie pomniejszają stan zapalny.

italian food Krakow

   

Pomidory z puszki
Orzeźwiające pomidory są wyśmienite, jednak te z puszki mogą sprawić, że posiłek będzie przygotowany migiem – co jest niezmiernie istotne. Pomidory pomagają chronić nas przed poniektórymi nowotworami, chorobami serca oraz osteoporozą i mogą działać jako silne przeciwzapalne związki.

Czosnek
Czosnek ma na własnym koncie długą historię wykorzystania z racji posiadanych właściwości leczniczych. Po pierwsze, obejmuje związek o nazwie allicyna, który przyczynia się do odprężenia naczyń krwionośnych (to naturalnie dzięki czemu krew może płynąć swobodnie), powoduje powstawanie naczyń krwionośnych i zapobiega kurczeniu się płytek krwi. Związki czosnku niosą ze sobą jeszcze więcej korzyści: są w stanie zatrzymać wzrost komórek nowotworowych w celu asekuracji przed rakiem oraz ograniczyć poziom glukozy we krwi w celu obniżenia ryzyka cukrzycy.