kuchnia włoska w Krakowie

Dobra kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich opcji, jakie proponuje kuchnia europejska na atencję zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo smaków, połączeń i spora dawka składników odżywczych.

Charakterystyczne włoskie przyprawy

Typowemu Polakowi restauracja włoska, łączy się przede wszystkim z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoskie gotowanie to też takie przysmaki jak dojrzałe sery czy oliwki.

Popularne jedzenie włoskie

Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi przygotowują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie trudno wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. Nowa restauracja na mapie Krakowa Ryby, dodatki mięsne oraz przeróżne warzywa, sprawiają, że pasty można jeść codziennie.

Następnym klasycznym daniem jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch tylko ze starożytnej Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i serem. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Uważaj na nią, jeśli chcesz być szczupły.

Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i makaron. To również canelloni, focaccia, minestrone i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy panna cotta. Odwiedzając włoską restaurację nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mascarpone oraz pecorino.
Zobacz film